Szerzőink figyelmébe, 1

február 5th, 2015 § 0 comments

Publikációs kívánalmaink és rövid tájékoztató a kéziratok sorsáról

(recenziók, könyvismertetések)

A kívánalmak nyomtatható, pdf-változata innen letölthető.

A reciti szerkesztősége az alábbi szempontoknak megfelelő, első közlésre szánt kéziratokat vár:

Formai kéréseink

 1. A recenzió elején szerepeljen a recenzeált kötet teljes címleírása.
 2. A recenzió formátuma: odt (javasoljuk a nyílt forrású – ingyenesen letölthető – LibreOffice használatát). Csak az ebben a formátumban érkezett kéziratokat tudjuk elfogadni.
 3. A recenzió terjedelme ne haladja meg a 10000 leütést.
 4. A recenzió ne tartalmazzon lábjegyzeteket, a hivatkozásokat a recenzens szövegen belül, zárójelben adja meg.
 5. A főszöveget, amennyiben magyar nyelvű, egy nyelvileg lektorált angol, német vagy francia összefoglaló kövesse. (Ha a recenzeált kötet témája ezt indokolja, lehetőség van két idegen nyelvű rezümé publikálására, ugyanakkor ez elsőt a fent felsorolt három nyelv egyikén közöljük.)
 6. A szöveghez négy címkét (kulcsszót) kérünk megadni. (Iránymutató a főoldalon meglévő címkefelhő.)
 7. A benyújtott kézirat végére kérjük, hogy a szerzők írják oda elérhetőségeiket (e-mail cím, mobilszám). Ezeket az adatokat természetesen harmadik személynek soha, semmilyen körülmények között nem adjuk ki.

A kézirat elfogadásának mikéntje, publikálásának folyamata

 1. A szerkesztőség eldönti, hogy közlésre alkalmasnak tartja-e a beérkezett kéziratot. Ha esetleg nem, döntéséről konzultál a szerzővel.
 2. A szerkesztőség eldönti, hogy a beérkezett kéziratot a szerkesztés után a recenziók vagy a könyvismertetések rovatban fogja-e közölni (ennek az MTMT-besorolás szempontjából nincs jelentősége, ott mindkét esetben recenzióként rögzíthető a szöveg). Döntéséről konzultál a szerzővel.
 3. A szerkesztőség három tagja vesz részt a szerkesztésben (felelős szerkesztő, témafelelős, egy további, a felelős szerkesztő által kiválasztott szerkesztő). Szükség esetén szerkesztőségen kívüli szakmai lektorhoz fordulunk.
 4. A szerkesztést követően minden esetben lehetőséget biztosítunk szerzői korrektúrára. A korrektúra a reciti online felületén történik.
 5. A recitin publikált tartalmakra minden esetben a Creative Commons Nevezd meg! Ne add el! Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételei érvényesek.

Határidők

Éves lapzárta: adott év november 30. Az ezt követően beérkezett és közlésre elfogadott kéziratokat csak a következő év folyamán jelentetjük meg.

Kapcsolat

A kéziratokat a kalavszky.zsofia@btk.mta.hu címre várjuk.

Szerzői honoráriumot sajnos nem áll módunkban fizetni, de a recenziós példányt minden esetben biztosítjuk. A megjelent recenzióért szívesen felajánlunk egy további könyvet, amit a szerző a szerkesztőség által összeállított könyvlistából választhat ki.

Segítségét és együttműködését köszönjük,
a reciti szerkesztősége

No tags for this post.

Vélemény, hozzászólás?