Szerzőink figyelmébe, 1

február 5th, 2015 § 0 comments

Publikációs kívánalmaink és rövid tájékoztató a kéziratok sorsáról

(recenziók, könyvismertetések)

A reciti szerkesztősége az alábbi szempontoknak megfelelő, első közlésre szánt kéziratokat vár:

Formai kéréseink

  1. A recenzió elején szerepeljen a recenzeált kötet teljes címleírása.
  2. A recenzió formátuma: odt (javasoljuk a nyílt forrású – ingyenesen letölthető – LibreOffice használatát). Csak az ebben a formátumban érkezett kéziratokat tudjuk elfogadni.
  3. A recenzió terjedelme ne haladja meg a 10000 leütést.
  4. A recenzió ne tartalmazzon lábjegyzeteket, a hivatkozásokat a recenzens szövegen belül, zárójelben adja meg.
  5. A főszöveget, amennyiben magyar nyelvű, egy nyelvileg lektorált angol, német vagy francia összefoglaló kövesse. (Ha a recenzeált kötet témája ezt indokolja, lehetőség van két idegen nyelvű rezümé publikálására, ugyanakkor ez elsőt a fent felsorolt három nyelv egyikén közöljük.)
  6. A szöveghez négy címkét (kulcsszót) kérünk megadni. (Iránymutató a főoldalon meglévő címkefelhő.)
  7. A benyújtott kézirat végére kérjük, hogy a szerzők írják oda elérhetőségeiket (e-mail cím, mobilszám). Ezeket az adatokat természetesen harmadik személynek soha, semmilyen körülmények között nem adjuk ki.

A kézirat elfogadásának mikéntje, publikálásának folyamata

  1. A szerkesztőség eldönti, hogy közlésre alkalmasnak tartja-e a beérkezett kéziratot. Ha esetleg nem, döntéséről konzultál a szerzővel.
  2. A szerkesztőség eldönti, hogy a beérkezett kéziratot a szerkesztés után a recenziók vagy a könyvismertetések rovatban fogja-e közölni (ennek az MTMT-besorolás szempontjából nincs jelentősége, ott mindkét esetben recenzióként rögzíthető a szöveg). Döntéséről konzultál a szerzővel.
  3. A szerkesztőség három tagja vesz részt a szerkesztésben (felelős szerkesztő, témafelelős, egy további, a felelős szerkesztő által kiválasztott szerkesztő). Szükség esetén szerkesztőségen kívüli szakmai lektorhoz fordulunk.
  4. A szerkesztést követően minden esetben lehetőséget biztosítunk szerzői korrektúrára. A korrektúra a reciti online felületén történik.
  5. A recitin publikált tartalmakra minden esetben a Creative Commons Nevezd meg! Ne add el! Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételei érvényesek.

Határidők

2018-tól a recenziók és a könyvismertetések kizárólag szerdai napokon jelennek meg. A szövegeket a tervezett megjelenés előtt egy hónappal várjuk. Az év során bármikor, bármelyik még hátrelévő szerdára lehet előzetesen jelentkezni, amennyiben az még nem foglalt más recenzió számára (szerdánként egy recenzió jelenik meg). Az évi utolsó recenzió beérkezésének határideje: október 15. Az évenkénti első recenzió megjelenése január utolsó szerdája. Tisztelettel kérjük a – mindenek előtt recenzióköteles – leendő szerzőinket, hogy ezt vegyék figyelembe, és szövegük számára minél előbb adjanak meg egy tervezett megjelenési dátumot, ami értelemszerűen a leadási határidőt is meghatározza.

Kapcsolat

A kéziratokat Jeney Éva és Wirágh András címére várjuk.

Szerzői honoráriumot sajnos nem áll módunkban fizetni, de a recenziós példányt minden esetben biztosítjuk. A megjelent recenzióért szívesen felajánlunk egy további könyvet, amit a szerző a szerkesztőség által összeállított könyvlistából választhat ki.

Segítségét és együttműködését köszönjük,
a reciti szerkesztősége

Tartalom

No tags for this post.

Vélemény, hozzászólás?